Arkistoitu

Luukku 24: Hyvää joulua!

Jipon joulukalenteri

Jippo, Ruudolf, Hertta, Merisrosvo ja Krista odottavat kärsimättömänä joulupukkia. Heitä mietityttää kovin, kuinka monta lajaa kukin saa. Ja kuinka paljon lahjoja ylipäätään pukki voi kilteille lapsille tuoda. Riittääköhän pukin reessä tilaa Hertan kolmen kilon konvehtirasia -toiveelle tai Merirosvon valurautaiselle paistinpannulle?

Yksi pukin vuoden aikana hyvin syönyt poro painaa 450 kg. Kuinka monta monta kilogrammaa vähintään siis painaa pukin tämän vuotinen lahjakuorma oheisen videon mukaan?

Lue koko juttu | Kommentoi

Luukku 23: Porot karkuteillä

Jipon joulukalenteri

Jouluaatto on jo lähes kädenkosketuksen päässä, kun Jippo ystävineen kuulee huolestuttavan uutisen: Joulupukin porot ovat lähteeet karkuteille. Kaikki havainnot poroista pitää kertoa pukille, jotta hän tietää, mistä maailman kolkista kukin karkulainen löytyy. Kaikilla poroilla on kaulassaan numerolaatta, joka auttaa tunnistamisessa. Jippo laitteli rauhallisesti linnuille lisää ruokaa pihamaalla, kun jokin viuhahti hirveätä vauhtia hänen päänsä yltä. Jippo katseli hetken taivasta kohti, ja taas viuhahti! Hän näki juuri ja juuri numeron, joka taivaita kyntävän poron kaulassa oli.

Hän muisti nähneensä jossain kohtaa luvun 1.
Satojen paikalla olevan luvun Jippo muisteli olevan kolme kertaa niin suuri kuin tuhansien paikalla olevan.
Ykkösten kohdalla oleva luku on neljä kertaa niin suuri kuin kymmenten paikalla.
Lopulta hän muisti luvun 2 olleen tuhansien paikalla.

Mikä numerosarja poron kaulassa oli?

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Luukku 22: Torttutullit

Jipon joulukalenteri

Hertta on harmikseen kuullut, että Krista on sairastunut. Kristan piti päästä mukaan ystävysten jouluaaton viettoon, mutta nyt yhteinen juhla on vaakalaudalla. “Tähän auttaa vain suurella sydämellä ja rakkaudella valmistetut joulutortut” Hertta päätti. Häntä kuitenkin hieman hirvittää: Krista asuu keskellä synkkää metsää. Metsä on täynnä pieniä jokia ja purosia, ja siten myös siltoja. Siltojen alla asustelee ilkeämielisiä peikkoja. Hertta tietää, etteivät peikot ryhdy kiusaamaan, jos heille antaa tortun aina sillan yli mennessä. Menomatkalla Kristan luo tulee ylittää seitsemän siltaa. Kuinka monta torttua Hertan pitää ottaa mukaan, jos Kristan tulisi saada kahdeksan torttua ja peikotkin vielä tehdä leppoisiksi?

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 21: Jouluglögipulma

Jipon joulukalenteri

Hertan jouluisin tekemä glögi oli vertaansa vailla. Ystävät ja sukulaiset pyysivät häntä usein keittämään maukasta juomaa jouluodotusta helpottamaan. Nyt hän oli luvannut keittää neljä lirtaa glögiä Jipolle ja neljä litraa Merirosvolle. Hertta valmisti yhdellä kertaa juomaa kulhon täyteen, jonka tilavuus oli kahdeksan litraa. Häneltä kuitenkin olivat kaikki neljän litran kulhot menneet juomien mukana lainaan. Jäljellä olivat vain kolmen ja viiden litran kulhot suuren kahdeksan litraisen lisäksi. Kuinka Hertta saa jaettua glögin tasan kahtia (4 litraa ja 4 litraa) mahdollisimman vähillä kaatamiskerroilla, jottei glögi pääsisi ihan tyystin jäähtymään?

Lue koko juttu | Kommentoi

Luukku 20: Kuinka monta yötä jouluun?

Jipon joulukalenteri

“Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen, kun näin silmät tonttusen” lauleskeli Jippo edellispäivän joululauluesitysten ilostuttamana. Hän tunsi vatsanpohjassaan pientä nipistelyä, sillä jouluun todella oli ihan vähän aikaa enää. Minä päivänä tämä laulu pitäisi laulaa, jotta se pitäisi paikkansa?

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 19: Laulunsanat sekaisin

Jipon joulukalenteri

Jippo, Merirosvo, Hertta ja Ruudolf availivat ääniään. Yskähtelivät hieman ja ojensivat ryhtiään. He suoristivat rusettinsa; Jippo, Merirosvo ja Ruudolf kaulassaan olevan ja Hertta hiukistaan. Kohta se alkaisi. Perinteinen joululaulukonsertti, jonka kuorossa ystävykset lauloivat. He nostivat nuotit eteensä ja henkäisivät sisään kuullessaan ensimmäiset soinnut. Mutta voihan vääntynyt nuottiavain! Joku oli sekoittanut laulujen sanat ihan tyystin. Auta ystävyksiä äkkiä, ettei joulukonsertti mene ihan penkin alle!

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 18: Vanha valokuva

Jipon joulukalenteri

Merirosvon joulusiivouksen ansiosta, hänen kotoaan alkoi yhtäkkiä tupsahdella esiin tavaroita, jotka olivat hautautuneet pitkiksi ajoiksi sekasotkun uumeniin. Sanomalehtiröykkiön alta löytyi varatölkinavaaja, tiskien lomasta kaukosäädin. Karkkipaperien seasta paljastui vanha valokuva. Merirosvo silmäili sitä mietteliäästi. “Ketä se esittää?” kysyi puhtauttaan kiiltelevää joulukelpoista asuntoa ihastelemaan tullut Jippo. “Siskoja tai veljiä minulla ei ole mutta tämän valokuvassa olevan miehen isä on minun isäni poika.” vastaa Merirosvo arvoituksellisesti. Kenen kuva on kyseessä?

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 17: Roskapöntöt kiemurassa

Jipon joulukalenteri

Merirosvo uurasti kokonaisen päivän sotkujensa kimpussa. Hohtavan puhtaan lattian ja pölyttömien nurkkien lisäksi hänellä oli edessään valtava kasa roskaa. Hän alkoi lappaa niitä suureen mustaan jätesäkkiin. Merirosvo oli viiltää sormensa auki ananas -säilykepurkin terävään reunaan säpsähtäessään tiukkaa kysymystä, joka tuli napakasti juuri sisään astuneen Hertan suusta “Hyvä herrasen, mitä sinä oikein luulet tekeväsi?” Ennen kuin Merirosvo ehti muotoilla vastausta siivouksesta ja roskien viennistä ulos, Hertta oli etsinyt siivoushanskat käsiinsä ja tyhjentänyt Merirosvon jätesäkin. “Nämä on lajiteltava nyt oikein!” Auta Merirosvoa lajittelemaan roskat.

Lue koko juttu | Kommentoi

Luukku 16: Lukittu siivouskomero

Jipon joulukalenteri

Merirosvo siirtelee lehtikasoja vedenkeittimen ympäriltä, jotta pääsisi valmistamaan kupillisen lämmintä teetä. Hän kolistelee likaisia astioita yrittäessään löytää yhden edes hieman vähemmän käytetynnäköisen kupin. Leivänmurut rapisevat jalkojen alla ja sukka meinaa lipsahtaa jalasta sen jäätyä kiinni johonkin tahmeaan. “Ei auta”, Merirosvo huokaisee. “Merirosvon on joskus tehtävä se, mitä merirosvo ei kuunaan päivänä tahtoisi tehdä: siivota.” Viimeisin siivous juhannuksen tienoilla oli saanut Merirosvon niin pahalle tuulelle, että hän oli lukinnut siivousvälineet komeroon ja tuhahtanut perään “Siellähän pysytte ainakin jouluun asti!” Merirosvo silmäili vanhaa ruosteista riippulukkoa, joka killui siivouskomeron ovessa. Se kestäisi tasan yhden avausyrityksen. Merirosvon avainnipussa oli neljä avainta. Auta Merirosvoa valitsemaan oikea avain siivoustarvikkeiden vapauttamiseksi.

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Luukku 15: Hampaat vaarassa!

Jipon joulukalenteri

Hertan pikkujoulut sujuivat iloisissa merkeissä, ja kaikki saivat herkutella haluamillaan makeisilla. Herkkujen mussuttamisen jälkeen kaikille tuli kova jano. Hertalla oli tarjolla vettä, maitoa, piimää, kolaa, jaffaa, teetä ja lapsille sopivaa glögiä. “Minä ottaisin kolaa”, valitsi Jippo. “Minä taas jaffaa!”, innostui Merirosvo. Ruudolf mietti hetken. “Olemme syöneet kamalasti sokeria herkkujen muodossa, mikähän näistä olisi hampaille ystävällisintä?”

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 14: Lahjanvaihtajaiset

Jipon joulukalenteri

Jippo sai kunnian toimi Hertan pikkujouluissa Pikkujoulupukkina. Hertta oli tehnyt kaikille yllätyspaketteja, jotka Jippo juhlallisesti jakoi pikkujouluvieraille – ja toki itselleen myös. Erivärisissä paketeissa oli erilaisia lahjoja: keltaisissa suklaata, vihreissä marmeladia, punaisissa lakritsia ja sinisissä piparkakkuja. Hertta lupasi, että lahjoja sai vaihtaa, mutta vain tietyn kaavan mukaan. Jippo tunnetaan suurena suklaan ystävänä (muistathan suklaasuut -luukusta, kuka söi tunnissa eniten suklaata). Mutta voi surku, Jipolle tuli vain yksi vihreä paketti. Miten Jippo pääsisi herkuttelemaan suklaalla?

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Luukku 13: tonttulakkipulma

Jipon joulukalenteri

Jippo ja Merirosvo pääsivät lopulta sisälle Hertan juhliin. Ruudolf odottelikin jo sohvalla ja virnuili heille pitkästä ajasta, joka ovipulman parissa kului. Hertalla oli heti jo valmiina seuraava tehtävä. Se, joka selvittäisi tehtävän, saisi toimia pikkujoulupukkina! Jokaisen vieraan, Jipon, Merirosvon ja Ruudolfin, päähän arvottiin tonttulakki säkistä, jossa oli kaksi punaista ja kaksi valkoista lakkia. Kukaan heistä ei nähnyt omaa eikä säkkiin jäänyttä lakkia, mutta toisten lakit he sen sijaan näkivät. Hetken kuluttua Jippo hihkaisi tietävänsä, että hänen päässään on varmasti punainen lakki. Minkä väriset tonttulakit olivat Merirosvon ja Ruudolfin päässä ja miksi?

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Luukku 12: Viekas pikkujoulukutsu

Jipon joulukalenteri

Hertta on kutsunut kaikki ystävänsä pikkujouluihin. Hän rakastaa pieniä kepposia, ja nyt vieraat löytävät Hertan ulko-ovesta salaperäisen kuvioita täynnä olevan lapun. Ovi aukeaa vasta, kun pimpotat ovikelloa niin monta kertaa, kuin mikä vastaa punaista neliötä. Jippo ja Merirosvo saapuvat yhtäaikaa oven taakse. Tehtävä ei tahdo ratketa millään! Osaisitko sinä auttaa, ettei Jipon ja Merirosvon tarvitse kääntyä kotimatkalle?

Lue koko juttu | Kommentoi [5]

Luukku 11: Hertan eläinystävät

Jipon joulukalenteri

Hertta heräsi aamulla ja valmistautui avaamaan oman joulukalenterinsa 14. luukkua, kun hän sattui katsahtamaan ulos. Jopas on ollut liikkujia pihamaalla! Hertta vallan unohti iloita siitä, että joulun odotuksessa oltiin jo melkein puolessa välissä, kun hän kipitti yöpaitasillaan pihalle pakkaseen. Hän tutki ja katsoi, pohti ja pähkäsi, mutta ei keksinyt millään, mitä eläimiä hänen lehdettömän sireeninsä alla oli yöllä vieraillut. Tiedätkö sinä?

Lue koko juttu | Kommentoi [4]

Luukku 10: Suklaasuut

Jipon joulukalenteri

Merirosvo, Jippo ja Ruudolf haluavat katsoa elokuvan. Pienen kinastelun jälkeen, he päätyvät ehkä hieman liian jännittävään seikkailutarinaan. Jo ennen elokuva loppumista, he huomaavat hermostuksissaan syöneensä kolmistaan valtavan suklaarasian typötyhjäksi. Kuinka kauan elokuva ehti pyöriä ennenkuin rasia ammotti tyhjyyttään?

Lue koko juttu | Kommentoi [4]

Luukku 9: Piparivoron arvoitus

Jipon joulukalenteri

Hertta oli saanut piparinleivonnan aiheuttaman sotkun siivottua. Hän huokaisi ja istahti alas. Nyt on aika ottaa aimo kourallinen herkkupipareita ja lukea lempikirjaa. Hän ojensi kätensä kohti piparipurnukkaa, mutta hänen sormensa kauhaisivatkin tyhjää. “Jippo, Merirosvo ja Ruudolf!” Hertta karjaisi. “Olkaa hyvät ja tulkaa tänne ihan ja samantien!” Hertta silmäili kolmikkoa tuimasti. “Kuka teistä pihisti piparini ilman lupaa?” Osaatko sinä selvittää, kuka komikosta oli piparivoro?

Lue koko juttu | Kommentoi [3]

Luukku 8: Hertan säikähdys

Jipon joulukalenteri

Hertan piparkakut onnistuivat mainiosti! Jos ihan rehellisiä ollaan, puolitaikinaa meni jo leivonnan tuoksinnassa parempiin suihin ja uuniin saakka päässeet herkut on jo lähestulkoon nautittu. Sotku on tosin vielä jäljellä. Hertta käyttää usein pesuaineena etikkaa. Ja tälläkin kertaa hän käy tomerasti siivoamaan lattialle kaatunutta soodaa etikkaa tippuvan rätin kanssa. Mutta yhtäkkiä Hertta hätkästää, kiljaisee hieman ja jää kummissaan katsomaan lattian tapahtumia. Mitä ihmettä Hertta havaitsi?

Lue koko juttu | Kommentoi

Luukku 7: Pipariresepti mullin mallin

Jipon joulukalenteri

Ensimmäinen viikko joulunodotuksesta on takana, ja nyt on aika saada piparkakkuja, päättää Hertta. Hän kaivaa isoisoäidin salaisen perinnereseptikirjan esille ja lähestulkoon jo tuntee piparkakun hemmottelevan aromin suussaan, kun hän kääntelee sivuja. Mutta voihan pipari! Isoisoäiti on kirjoittanut piparkakkutaikinan ainesosat kirjaimet sekoitettuna, jotta se ei päätyisi ulkopuolisten käsiin. Nyt Hertta kaipaa kipeästi apuasi, tai hän jää vaille jouluisia piparkakkuja.

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Luukku 6: Lippupulmia

Jipon joulukalenteri

Jokaisessa lipputangossa liehuu Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi sinivalkoiset liput. Jippo haluaa askarrella illallispöydän pöytäliinaan suomenlipun koristeeksi. Hän laskeskelee ääneen sakset käsissään: “yksi sininen risti ja neljä valkoista suorakulmiota…”, kun Merirosvo keskeyttää hänet: “Kuinka monta suorakulmiota suomenlipussa itseasiassa onkaan?” Jippo näyttää hämmentyneeltä ja Merirosvo katselee häntä pilke silmäkulmassa. Tiedätkö sinä?

Lue koko juttu | Kommentoi [3]

Luukku 5: Postituspulmia

Jipon joulukalenteri

Joulukoristeet alkoivat olla jo viimeisen päälle, joten nyt Jipolla oli aikaa paneutua joulutervehdyksiin. Hän istahti alas, nuolaisi kynänsä päätä ja ryhtyi kirjoittamaan tuttaville ja ystäville tervehdyksiä. Viimeisenä hän raapusti hyvän joulun toivotuksen kaukaisilla mailla asuvalle ystävälleen Lai Lille. Lai Li oli viime käynnillään raapustanut osoitteen, johon Jippo voisi lähettää joulitervehdyksen, tai Lai Lin sanoin tonttupostia. Mutta Jippo ei tahtonut saada mitään selkoa, mitä Lai Lin lappusessa luki. Osaisitko sinä auttaa?

Lue koko juttu | Kommentoi [3]

Aiemmat artikkelit: