Arkistoitu

Tutut keksinnöt: Heijastin loistaa pimeässä

Keksinnöt

Taas on se aika vuodesta käsillä, että päivän valoisa aika on hyvin lyhyt. Isommat ja pienemmät koululaiset lähtevät koulumatkalleen useimmiten ennen kuin aurinko on noussut. Tiesitkö että heijastin on alunperin suomalainen keksintö.

Kuva: DjJoha Flickr Creative Commons

Varmaan tiedätkin, että pimeällä autoilijoiden on hyvin vaikea havaita jalankulkijoita, vaikka auton valot näkyvätkin jalankulkijoille pitkän matkan päähän. Autoilija näkee vain ne kohteet, joista auton lamppujen valo heijastuu takaisin. Pidä siis huolta, että vaatteissasi on jotain heijastavaa! Heijastin moninkertaistaa etäisyyden, jolta autoilija jalankulkijan huomaa. Tiesitkö muuten, että jalankulkijan velvollisuus käyttää heijastinta on kirjoitettu tieliikennelakiin, ihan niin kuin pyöräilykypäränkäyttövelvollisuuskin.

Heijastin on yleensä valmistettu materiaalista, jossa on jonkin verran karkea tai epätasainen pinta. Epätasaisuus on tärkeää siksi, että juuri epätasaisesta pinnasta valonsäteet heijastuvat moniin eri suuntiin ja heijastusvaikutelmasta saadaan mahdollisimman voimakas. Esimerkiksi peili ei toimisi kovin hyvin heijastimena. Osaatko selittää miksi? Parhaan hyödyn heijastimesta saa, kun sen ripustaa roikkumaan vapaasti noin polven korkeudelle oikealle puolelleen. Näin heijastin heijastaa monista eri suunnista tulevaa valoa.

Jalankulkijoille tarkoitettu heijastin on alun perin Suomessa 1950-luvulla tehty keksintö. Nykyään heijastimia on kaupoissa niin monenlaisia, että löydät varmasti oman suosikkisi, pidät sitten pääkalloista, kukista tai perinteisistä lumihiutaleista.
Anni Loukomies