Arkistoitu

Tutut keksinnöt: Lukko

Keksinnöt

Mitä sinun pitää aina muistaa tehdä, kun lähdet kotoa esimerkiksi kouluun niin, ettei kotiin jää enää ketään? No tietysti lukita ovi. Lukko kuuluu oveen aivan itsestään selvästi, ja se on yksi niistä arkipäiväisistä esineistä, jonka olemassaoloa ei juuri tule ajatelleeksi. Paitsi jos seisoo lukitun oven takana ja huomaa unohtaneensa avaimet kotiin.

Kuva: Håkan Dahlström Flickr Creative Commons

Ihmiset ovat kautta historian olleet kiinnostuneita omaisuutensa suojaamisesta. Jos talon omistaja on itse sisällä, on ovi tietysti helppo lukita jonkinlaisella salvalla niin, ettei ulkoa pääse sisälle, ja asukkaat voivat nukkua yönsä rauhassa. Tämän osasi jo Kolmen pienen porsaan Veli Ponteva aikoinaan. Vaikeampaa on lukita ovi ulkopuolelta niin, että vain oven lukitsija saa lukon auki ja pääsee takaisin sisälle.

Ulkoa lukittavan oven keksivät egyptiläiset noin 4000 vuotta sitten. Lukon avain muistutti suurta kolmipiikkistä kampaa. Kun avain poistettiin lukosta, puiset tapit putosivat lukon salvan reikiin ja lukitsivat salvan paikoilleen. Avaimen piikit nostivat tapit ylös ja salpaa saattoi liikutella.

Metallisia lukkoja valmistettiin jo antiikin Roomassa ja keskiajalla. Nämä lukot olivat kuitenkin hyvin yksinkertaisia mekanismiltaan, ja samalla avaimella saattoi saada useammankin lukon auki. 1700-luvulla kehitettiin lukkotyyppi, jossa yksi avain sopi vain yhteen lukkoon. Lukon omistaja saattoi olla varma, että muut eivät avaa hänen lukkoaan. Osaa, joka lukon lukitsee kiinni, kutsutaan haitaksi. Lukon haitat voivat olla levyjä tai tappeja, jotka tietyssä asennossa pitävät lukon lukittuna, mutta tietyssä asennossa avaavat sen.

Meille tunnetuin lukko lienee Helsingissä 1900-luvun alussa kehitetty Abloy-lukko, jonka toiminta perustuu kahteen sisäkkäiseen sylinteriin, haittalevyihin ja tappiin, joiden asennot säätelevät lukon toimintaa. Tällaista lukkoa on erittäin vaikea avata ilman oikeaa avainta. Avaimena saatetaan perinteisten metalliavaimien lisäksi käyttää esimerkiksi koodia tai signaalia.