Arkistoitu

Tutut keksinnöt: Paperi

Keksinnöt

Paperia tuntuu olevan joka puolella! Koulutyö olisi hyvin erilaista ilman paperista valmistettuja tuttuja esineitä, kirjoja ja vihkoja.

Kuva: Hacklock Flickr Creative Commons

Paperin valmistaminen keksittiin Kiinassa noin kaksi vuosituhatta sitten, mutta keksintö pidettiin salassa muulta maailmalta 700 vuotta. Suomaan asti paperi päätyi 1300-luvulla.

Paperi oli pitkään hyvin kallista ja siksi harvinaista, mutta kun paperikoneet 1800-luvulla yleistyivät, yleistyi paperikin. Kun paperia oli helposti saatavilla, voitiin painaa suuria määriä kirjoja ja sanomalehtiä, ja tiedonvälitys nopeutui huimasti. Kun sähköinen tiedonvälitys kehittyi, moni ennusti, että paperi häviää kokonaan, mutta kuten huomaat, näin ei ole käynyt.

Paperia valmistettiin aluksi puuvilla- ja pellavalumpuista, myöhemmin puuhiokkeesta ja nykyään sellusta, joka on kemiallisilla menetelmillä puusta erotettua massaa. Varmaan osaatkin arvata, miksi Suomessa valmistetaan paljon paperia.

Paperi on hyvin monikäyttöinen materiaali. Paitsi kirjoittamiseen, piirtämiseen ja lehtien ja kirjojen painamiseen, sitä käytetään myös hygieniaan ja pakkaamiseen. Et varmaan edes halua kuvitella elämää ilman wc- ja talouspaperia. Paperista jalostettuihin tuotteisiin törmäämme päivittäin, kun käsittelemme maito- ja mehutölkkejä, muropaketteja ja muita tuttuja pakkauksia. Erittäin korkealaatuiselle paperille painetaan esimerkiksi setelirahat, koska niiden tulee kestää käsittelyä ja aikaa. Nykyään paperilaatuja on monia, koska eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia papereita. Leivinpaperia ei voi käyttää tapettina eikä suodatinpaperia kirjekuorena.

Anni Loukomies

Bingham (2004): Katseenvangitsija: Keksinnöt