Arkistoitu

Tutut keksinnöt: Tulitikku

Keksinnöt

Jippo-verkkolehdessä alkaa sarja, jossa eritellään meille tuttujen arkipäiväisten laitteiden historiaa ja toimintaperiaatteita. Sarjan jutut luettuasi tiedät, kuka keksi kännykän ja television, ja tutustut sähköhammasharjan ja internetin toimintaperiaatteisiin. Keksintöjä on tehty kautta aikojen, ja joskus lopputulokseen on päästy ahkeran kehittämistyön ja tutkimuksen jälkeen, joskus taas jopa ihan vahingossa.

Kuva: pinprick Flickr Creative Commons

Ennen kuin alamme tutustua nykyaikana käyttämiemme koneiden ja laitteiden historiaan ja toimintaperiaatteisiin, tutustumme keksintöjen teon varhaisiin vaiheisiin. Olet ehkä jo opiskellut historiaa ja tiedät, että kauan sitten ihmisten elinympäristö on ollut hyvin erilainen kuin nykyään. Kosketusnäytöistä, maastopyöristä, ohjelmoitavista legoista ja leivänpaahtimista ei osattu edes uneksia. Kuitenkin kannattaa muistaa, että nykyään meille tuttujen laitteiden kehittäminen ei olisi ollut mahdollista ilman tuhansia vuosia sitten tehtyjä tärkeääkin tärkeämpiä oivalluksia.

Tuhansia vuosia sitten opittiin sytyttämään tuli. Aluksi tuli saatiin syttymään kipinöillä, joita saatiin aikaan lyömällä yhteen piikiviä tai hankaamalla puupalikoita toisiinsa. Myöhemmin alettiin käyttää tuluskiviä ja taulaa. Kallisarvoista tulenleikkiä ei saanut päästää sammumaan, koska tulen sytyttäminen oli niin vaikeaa. Tulitikku keksittiin 1800-luvulla. Ensin liekki saatiin aikaan eri kemikaaleja, muun muassa rikkihappoa yhdistelemällä. Tulitikut olivat kuitenkin kalliita ja rikkihappopullo taskussa ei tosiaan ollut mukava liikuskella.

Myöhemmin tikkua muutettiin niin, että tikku syttyi raapaisun aiheuttaman kitkan tuottaman lämmön vaikutuksesta. Tikun päässä oleva aines palaa voimakkaasti. Aineksen palamisen jälkeen tulitikun liekki ei sammu vaan puutikku jatkaa palamista loppuunsa saakka. Aluksi tikut olivat vaarallisia syttymisherkkyytensä ja myrkyllisten valmistusaineittensa takia. Kehittelytyö kuitenkin jatkui, ja lähes nykyisen kaltaisten tulitikkujen valmistus alkoi Ruotsissa 1800-luvun puolivälissä. Mukana kulkeva ja turvallinen tapa sytyttää tuli oli syntynyt.

Anni Loukomies