Arkistoitu

Tervetuloa Jippo-virtuaalikerhoon!

vakiokuva

Sitten vain tutkimaan ja raportteja kuvaamaan!

Sinä itse päätät, millainen raporttisi on. Se voi olla kuva käyttämästäsi tutkimusvälineistöstä tai video tutkimuksen kulusta. Videoon saa tehdä tehosteita ja efektejä tai voit lähettää luonnollisen version. Jos haluat lähettää useamman kuin yhden kuva, kannattaa niistä tehdä kuvakollaasi. Julkaisemme kaikki raportit kerhosivuilla. Kaikki kerholaiset, jotka raportoivat vähintään viisi tutkimusta, saavat kerhosta diplomin sekä pienen yllätyspalkinnon. Kerho-ohjaajat katsovat jokaisen raportin läpi ja lataavat ne sivuille manuaalisesti. Tästä syystä raportti saattaa tulla sivuille näkyviin vasta joidenkin päivien päästä.

Tutkimisen iloa!

Tiedesäpinää: tiedeteatteri

Videokerho 3-6 vuotiaat

Tällä kerhokerralla opettelemme kaksi työtä, joita voi käyttää oman tiedeteatteriesityksen tekemisessä.

Tutustumme Taikuri Pallopäähän ja hänen lemmikkiinsä Haamuun, joka tykkää juoda vain punaisia juomia.

Tavoitteet

  • - havaitsemme, että kaasua voi syntyä nesteen ja kiinteän aineen kemiallisessa reaktiossa
  • - havaitsemme, että nesteet voivat vaihtaa väriään kemiallisen reaktion seurauksena
  • - käytämme luovuuttamme ja kehittelemme oman pienen tiedeteatteriesityksen

Tarvikkeet

Työ 1 ilmapallon paisuttaminen: ruokasoodaa, ruokaetikkaa, ilmapalloja (väh. 2 kpl), kaksi tyhjää 0,5l limsapulloa, myös jokin muu kapeakaulainen astia soveltuu - ilmapallo tulee pystyä pujottamaan astian suun ympärille. Kaksi kankaan palaa viitoiksi pulloille sekä hakaneula tms. viitan kiinnittämiseen. Lisäksi voit käyttää pipettiä tai puhdasta lääkeruiskua etikan annosteluun.

Esivalmistelut: Piirrä kahdelle ilmapallolle kasvot mustalla tussilla.

Tarvikkeet

Työ 2 väriä vaihtavat nesteet: punakaalimehua (kts. ohje esivalmisteluista), ruokaetikkaa ja ruokasoodaa.

Esivalmistelut: Valmista punakaalimehu etukäteen. Leikkaa pieniksi paloiksi n. 1/4 punakaalia. Aseta palaset kulhoon. Kaada päälle kuumaa vettä n. 0,5 litraa. Painele kaalin paloja kevyesti rikki. Anna seistä viitisen minuuttia. Punakaalimehu on valmista, kun vesi on värjäytynyt tumman violetiksi.

Tiede työn takana

Ilmapallo pullistuu etikan ja soodan reagoidessa keskenään. Hapan etikka ja emäksinen sooda saavat aikaan neutraloitumisreaktion, jossa vapautuu hiilidioksidikaasua.

Haamun juoman värin muuttuminen taas perustuu punakaalimehun ominaisuuteen, jossa se vaihtaa väriään sen mukaan, onko se kosketuksissa happaman, emäksisen tai neutraalin aineen kanssa. Tällaista väriään vaihtavaa ainetta kutsutaan happo-emäs -indikaattoriksi. Aluksi punakaalimehu on violettia. Tämä on sen väri neutraalissa ympäristössä. Kun punakaalimehuun sekoitetaan hapanta ainetta, esimerkiksi sitruunamehua tai etikkaa, se muuttuu punaiseksi ja emäksisten aineiden, kuten ruokasooda tai pesuaine, vaikutuksesta taas sinisen kautta jopa vihreäksi. Jos sekoitat keskenään keltaiseksi värjättyä vettä, johon olet laittanut reilusti etikkaa punakaalimehun kanssa, johon olet laittanut juuri värinmuutoksen aikaansaamiseksi vaaditun määrän soodaa, seoksesi muuttuukin punaiseksi. Tämä johtuu siitä, että hapan liuos neutralisoi emäksisen liuoksen, mutta koska hapan liuos on huomattavasti väkevämpi, riittää se vaihtamaan indikaattorin värin osoittamaan hapanta ympäristöä eli punaista. Sama pätee, jos käytät hyvin laimeaa hapanta liuosta ja väkevää emäksistä liuosta.

Vinkkejä ohjaukseen: Tässä työssä voi kiinnittää alussa lapsen huomiota erilaisiin olomuotoihin. Etkka on nestemäistä ja sooda kiinteätä. Mitä muita nesteitä ja kiinteitä aineita teille tulee mieleen? Pallon pullistuessa lasta kannattaa kannustaa pohtimaan, mitä ilmapallon sisällä on. Kaasu on kolmas normaaliolosuhteissa havaittavissa oleva olomuoto. Pohtikaa, miten kaasun voi havaita. Voitte toistaa kokeen ja kiinnittää huomiota siihen, mitä pullon sisällä tapahtuu etikan ja soodan reagoidessa.

Väriä vaihtavassa nesteessä lasta voi kannustaa ensin veikkamaan, minkä väristä nestettä saadaan, jos sekoitetaan sinistä ja kirkasta nestettä. Voitte vaikka kokeilla vesivärillä värjätyn veden puhtaan veden muodostamaa väriä. Tehkää havaintoja etikan ja punakaalimehun värinmuutoksesta. Lasta kannattaa muistuttaa, että värin muutos johtui siitä, että emme kaataneetkaan punakaalimehun joukkoon vettä, vaan etikkaa. Etikka sai aikaan kemiallisen reaktion, jonka vuoksi väri muuttui.


Kerholaisten lähettämiä videoita ja kuvia | Lähetä video tai kuva

Julkaistu: 19.11.2015

Tiedeteatteri: Taikuri Pallopää ja Kummitus

Videokerho 7-10 vuotiaat

Tässä työssä opimme teatraalisen ilmapallontäyttymisen näennäisesti tyhjästä. Taustalla on kuitenki tiukkaa tiedettä.

Tämän viimeisen tiedeteatterivideon myötä kannustamme kaikkia kerholaisia käyttämään joitakin opittuja tiedeteatterielemettejä ja kehittämään oman pienen tiedeteatteriesityksen! Esityksen lähettäneiden kesken palkitsemme kolme ansioitunutta esitystä.

Esityksessä tulisi olla

  • -päähenkilö, joka on ihminen tai nukke (pehmoeläin, käsinukke, tikkunukke, legoukko...)
  • -jokin pieni tarina. Tarina voi olla samankaltainen kuin esimerkeissä olleet tarinat
  • -ainakin yksi tiedeteatterikerhossa opittu tieteellinen elementti
  • -videon pituus tulisi olla enintään 4 min
  • -videossa saa olla useita tekijöitä

Tarvikkeet: ruokasoodaa, ruokaetikkaa, ilmapalloja (väh. 2 kpl), kaksi tyhjää 0,5l limsapulloa, myös jokin muu kapeakaulainen astia soveltuu - ilmapallo tulee pystyä pujottamaan astian suun ympärille. Kaksi kankaan palaa viitoiksi pulloille sekä hakaneula tms. viitan kiinnittämiseen. Lisäksi voit käyttää pipettiä tai puhdasta lääkeruiskua etikan annosteluun.

Esivalmistelut: voit piirtää ilmapalloille kasvot valmiiksi mustalla tussilla.

Tiede työn takana: Tämä työ perustuu happaman etikan ja emäksisen soodan neutraloitumisreaktioon, jossa vapautuu hiilidioksidikaasua. Vapautuvan hiilidioksidikaasun vuoksi ilmapallo täyttyy taianomaisesti kuin tyhjästä.

Iloa esityksen suunnitteluun ja toteutukseen!


Kerholaisten lähettämiä videoita ja kuvia | Lähetä video tai kuva

Julkaistu: 19.11.2015