Arkistoitu

Miten vitamiinit voidaan havaita ja miksei vesi imeydy ihon läpi?

Kysy Jipolta

Kysyy esikoululainen.

Kuva: Charles Pieters Creative Commons

Miten voidaan tietää onko ihmisessä jotain vitamiinia?

On totta, ettei vitamiineja voi silmin havaita. Vitamiinien tutkimus on kehittynyt aikojen saatossa huomattavasti. Ennen oli paljon vitamiineista johtuvia puutostauteja kuten keripukki, joita ei osattu hoitaa, koska ei ymmärretty niiden alkuperää.

Vuonna 1888 Christian Ejkman löysi riisinjyvän kuoresta ainesosia, joita ilman kanoille kehittyi hermovaurioita. Tämä oli alkusysäys siihen, että huomattiin monien tautien johtuvan ihmisille tärkeiden ravintoaineiden puutteesta, jotka sisälsivät vitamiineja. Vitamiini tulee sanasta vita eli elämä ja amiini on ammoniakin kaltainen yhdiste.

Maidosta löydettiin myös kaksi välttämätöntä ainetta, jotka nimettiin A- ja B-vitamiiniksi. Teknologian kehittyessä pystyttiin löytämään myös muita vitamiineja ja eristämään niitä ruoka-aineista. Vuonna 1933 valmistettiin ensimmäinen synteettinen eli keinotekoinen vitamiini.

Vitamiineja pystytään tutkimaan siis tieteen keinoin. Nykyään voidaan myös mitata ihmisen verestä vitamiinipitoisuuksia, josta tiedetään onko ihmisessä jotain vitamiinia. Myös puutostilat kertovat, onko ihmisessä tarpeeksi tiettyä vitamiinia. Esimerkiksi D-vitamiinin puutos on tyypillinen talvella, jolloin Suomessa saadaan vähän aurinkoa. Silloin on hyvä ottaa D-vitamiinia ravintolisänä.

Miksi vesi ei imeydy ihon läpi?

Se, miksei vesi imeydy ihon läpi johtuu ihon koostumuksesta. Ihon pinnassa on talirauhasia, jotka koostuvat rasvasta. Rasva liukenee huonosti veteen. Olet ehkä huomannut joskus, miten öljy tai rasva jää kellumaan veden pinnalle sekoittumatta siihen. Talirauhaiset siis hylkivät vettä eli eivät päästä sitä lävitseen.Ihon uloimmissa kerroksissa on keratiinia, joka hylkii myöskin vettä. Keratiini on proteiini, joka ei liukene veteen.

Rasva puolestaan menee ihon läpi, koska rasvan koostumus on lähempänä ihon koostumusta. Jos yrität sekoittaa kahta erilaista rasvaa keskenään, ne sekoittuvat hyvin keskenään toisin kuin vesi ja rasva.