Arkistoitu

Hyödyllistä pissaa

Jippolan sanomat

Miten pissa ja polttoaine liittyvät toisiinsa? Kolme nigerialaista opiskelijaa kesi pissalle aivan uuden käyttötarkoituksen.

Kuva: Andrei Flickr Creative Commons

Adebola Duro-Aina, Oluwatoyin Faleke ja Zainab Bello keksivät menetelmän, joka mahdollistaa pissan käyttämisen polttoaineen tuottamiseen. Keksinnössä on se etu, että pissaa hyödyntävä generaattori (eli koje, joka muuttaa liikkeestä saatua energiaa sähköksi) ei syöstä sisuksistaan ulos terveydelle vaarallista häkää.

Miten keksintö sitten toimii? Kolmikko otti keksinnön pohjaksi normaalin generaattorin, jonka se muokkasi toimimaan vetykaasulla. Generaattorin tuottama sähkö erottaa virtsasta veden ja muuttaa sen hapeksi ja vedyksi.

Pissa on oiva valinta polttoaineen lähteeksi, sillä sitä on helppo hankkia. Keksinnön haittapuoli on siinä, että polttoaineen valmistukseen kuluu paljon sähköä. Sellaisilla alueilla, joissa bensa on halpaa, ei välttämättä haluta vaihtaa bensaa pissaan.

Yhdestä litrasta pissaa voidaan tuottaa niin paljon vetykaasua, että generaattori saadaan toimimaan kuuden tunnin ajan. Bensaa käyttävä generaattori tarvitsee puolestaan jopa noin 7 litraa polttoainetta jaksaakseen toimia saman ajan.

Lähde: http://www.sciencenewsforkids.org/2013/05/the-water-in-urine-can-be-a-source-of-hydrogen-for-electrical-generators/