Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Pavun kasvupyrähdys

Tutkimustupa

Kuinka kasvin kasvu alkaa? Mitä tapahtuu mullan alla ennenkuin vihreä verso puskee maanpinnan läpi? Tässä tutkimuksessa pääset tarkastelemaan pavun kasvua jo ennen sen tunkeutumista maan pinnalle!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kevään linnut

Tutkimustupa

Jippo päätti Merirosvon kanssa aloittaa lintubongailun. Merirosvo laati hauskan taulukon, johon nähtyjä lintuja voi täyttää. Tulosta taulukko ja ryhdy sinäkin lintubongariksi!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Omituinen olomuodonmuutos

Tutkimustupa

“Katso Merirosvo, katso!” Jippo huusi hattu tutisten. “Tein näin hienon lumipallon. Aion laittaa sen kirjahyllyyni viimekesäisen kivikokoelmani viereen.” Jippo selitti innoissaan. Merirsovo näytti empivältä. “Näinköhän se on järkevä idea” Merirosvo toppuutteli Jippoa. Hertta viittoili Merirosvoa sivummalle. “Älä kerro hänelle” Hertta kuiskutti Merirsovon korvaan “Annetaan Jipon itse huomata, mitä lumipallolle tapahtuu kirjahyllyssä”. Jippo lähti kiikuttamaan lumipalloa sisälle.

Hetkisen kulutta sisältä kuului Jipon huuto: kuka on pihistänyt lumipalloni!

Mitä Jipon lumipallolle oli tapahtunut?

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele : Värikkäät jääkoristeet

Tutkimustupa

Jipolla on jo kovasti kevättä ikävä. Pakkanen pitää kuitenkin tiukasti lämpömittarin nesteen nollan alapuolella. Merirosvo päätti piristää Jipon mieltä ja teki hänelle kauniin jääkoristeen. Jääkoristetta tehdessä Merirosvo kuitenkin huomasi erikoisen ilmiön. Saatko sinä saman ilmiön esille kuin Merirsovo?

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Mistä vuodenajat johtuvat?

Tutkimustupa

Jippo on alkanut herätä aamuisin tavallista aikaisemmin. Ketä nyt huvittaisi nukkua, kun valo kurkistelee ikkunasta sisään jo kuuden jälkeen! Myös lumet ovat kuin varkain sulaneet ja hulppeasta lumilinnasta on jäljellä enää perustukset. Vuodenaika on selvästi vaihtumassa! Mutta mistä vuodenaikojen vaihtelu johtuu? Maapallon liike auringon ympäri vaikuttaa asiaan, mutta siinä on muutakin. Merirosvolla on mielessään tutkimus, jolla asiaa voisi Jipolle havainnollistaa.

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kochin lumihiutale

Tutkimustupa

Kuvassa on Kochin lumihiutale. Oletko joskus aikaisemmin nähnyt tämän lumihiutaleen?
Tiedätkö, miten se muodostetaan?

Lue koko juttu | Kommentoi [7]

Tutki ja ihmettele : talviset jäälyhdyt

Tutkimustupa

Pakkaset ovat vihdoin saavuttaneet koko Suomen ja on aika nauttia jäisestä taiteesta!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Tulva vesilasissa

Tutkimustupa

Jippo kurkistaa aamulla ulos ikkunasta. Yöllä on satanut taas lisää lunta! Mittari näyttää lähes 15 pakkasastetta, ja räystäälle on muodostunut jääpuikko. Mutta mitä lumi ja jää oikeastaan ovat? Jipon tämän viikkoisessa tutkimuksessa suuntaamme katseemme tarkemmin talviseen tuttuumme, veden kiinteään olomuotoon.

Lue koko juttu | Kerro muille tutkimuksestasi! [1]

Tutki ja ihmettele: Karkkiarkkitehti

Tutkimustupa

Pyramideja

Jippo matkusti ystävänsä Merirosvon kanssa lomalla Egyptiin. Muinaiset egyptiläiset rakensivat hallitsijoilleen haudoiksi hulppeita pyramideja. “Tiedätkö, Jippo, miksi pyramidit tehtiin juuri sen malliseksi kuin ne ovat?”, kysyi Merirosvo erään pyramidin juurella. “Enpä taida tietää”, totesi Jippo, “mutta sinulla taitaa olla mielessäsi, kuinka voisimme tutkia asiaa”, hän jatkoi hymyillen Merirosvolle. Nyt sinä pääset Jipon ja Merirosvon kanssa tutkimaan makealla tavalla eri rakennelmien kestävyyttä!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kuinka sujuu arviointi?

Tutkimustupa

“Mehuaika!” kailottaa Hertta keuhkojensa täydeltä lumiukkoa rakentaville Jipolle ja Merirosvolle. Jippo ja Merirosvo puistelevat lumiset hanskansa ja kiirehtivät Hertan ja höyryävän kuuman mehun luo. Hertta asettelee esille rivin erikorkuisia ja -levyisiä lasipurkkeja. “Mikä lasi saisi olla herra Jipolle” Hertta kumartaa. “No tietenkin se, mihin mahtuu eniten mehua” sanoo janoinen Jippo “siis tuo korkein, kiitos!” Merirosvo naureskelee kaulahuiviinsa “Minäpä otan tuon, joka on toiseksi korkein, mutta halkaisijaltaan levein. Ja taidanpa saada enemmän mehua kuin sinä Jippo.” Oletko sinä haka arvioimaan astioiden tilavuuksia. Testaa!

Lue koko juttu | Kommentoi