Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Tiedekukkaset

Tutkimustupa

Merirosvo istui puun juurella allapäin. Hänen äitinsä lempiväri on vaaleansininen ja Merirosvo haluaisi viedä äidillensä äitienpäivän kunniaksi vaaleansinisiä valkovuokkoja. “Mutta ne ovat kaikki valkoisia!” parahti Merirosvo Jipolle, joka tuli kysymään, mikä Merirosvon mieltä painoi. “Minulla on keino, jolla saat valkovuokoista ihan minkävärisiä ikinä haluat” sanoi Jippo ja vei Merirosvon mukanaan. Tee sinäkin värikkäitä valkovuokkoja Jipon ohjeella!

Lue koko juttu | Kommentoi [1]

Tutki ja ihmettele: Puhkeamaton ilmapallo

Tutkimustupa

Vappu lähestyy ja ilmapalloja alkaa näkyä tavallista enemmän. “Voi kunpa joku keksisi puhkeamattoman ilmapallon”, Merirosvo huokaisi Jipolle heidän katsellessaan kauniita ilmassa tanssivia palloja. Jippo näytti ovelalta. “Minullapa on eräs keino, jolla ilmapallo pysyy ehjänä!” Katso video ja toista perässä.

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kemialliset pääsiäismunat

Tutkimustupa

Pääsiäiseen kuuluvat kiinteästi kananmunat. Juhlan kunniaksi värjäämme pääsiäismunia luonnon väriaineilla.

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Tähtitieteellisiä lukuja

Tutkimustupa

Maapallon arvellaan syntyneen noin 4,6 miljardia vuotta sitten, kun läheinen tähti räjähti. Nyt täällä elää noin viisisataatuhatta kasvilajia ja noin 1,5 miljoonaa eläinlajia. Mutta mitä oikeastaan ovat nämä luvuissa esiintyvät sanat tuhat, miljoona ja miljardi? Jippo voi valaista asiaa!

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Tutki ja ihmettele: Alkuluvut

Tutkimustupa

Jippo ja Merirosvo katselivat mullasta nousevia kukan alkuja. “Tiesitkö Jippo, että on olemassa myös eräänlaisia lukujen alkuja tai pikemminkin alkulukuja!” Merirosvo pohdiskeli ja hihkaisi äkkiä. “Minä taisin muuten juuri keksiä, kuinka voimme löytää niitä”. Lähde metsästämään Jipon ja Merirosvon kanssa alkulukuja

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Rairuohopäät

Tutkimustupa

Maasta alkaa pilkistää vihreitä versoja jo siellä ja täällä. Missä olet havainnut ensimmäiset kevään kasvit? Jippo on keksinyt hauskan pääsiäisyllätyksen ystävilleen, ja samalla voidaan tutkia lähemmin kasvun ihmettä!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele : Väkivahva tulitikku

Tutkimustupa

Jippo on yllyttänyt Merirosvon taas kilpasille. “Lyödäänkö vetoa voisilmäpullasta, ettet pysty katkaisemaan tätä tulitikkua sormiesi avulla!” Merirosvoa epäilyttää. “Uskon pystyväni” hän sanoo. “Kokeillaan!” innostuu Jippo. “Teet vain kuten minä neuvon”. Uskallatko sinä koettaa?

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Jännittääkö vettä?

Tutkimustupa

Miten kummassa vesimittari voi hypähdellä veden pinnalla? Ja miksi vesipisara pysyy muodossaan pöydällä, eikä levity ympäriinsä?

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Taikinatulivuori

Tutkimustupa

Tulivuori on vuori, joka purkautuessaan syöksee ulos tulikuumaa laavaa. Jipon avustuksella voit rakentaa kotikonstein oman pienoistulivuoren kotoa löytyvillä tarvikkeilla.

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kimalletta ystävänpäivään

Tutkimustupa

Jippo haluaa muistaa ystäviään kauniilla kimaltavalla ystävänpäivän yllätyksellä. Tee Jipon ohjeiden mukaan lahja omalle ystävällesi.

Lue koko juttu | Kommentoi