Arkistoitu

Tutki ja ihmettele : talviset jäälyhdyt

Tutkimustupa

Pakkaset ovat vihdoin saavuttaneet koko Suomen ja on aika nauttia jäisestä taiteesta!
Kuva: Veera Kallunki

Tarvikkeet

  • muovisia ämpäreitä, pieniä leikkiämpäreitä, tyhjiä maitopurkkeja tai muita pakkasen kestäviä astioita
  • kylmää vettä
  • jotain seuraavista väriaineista: etikkapunajuurilientä, sipulinkuorien keitinlientä, vesiväriä tai elintarvikeväriä
  • ulkokäyttöön sopivia kynttilöitä
  • palamattomia alusia valmiille lyhdyille
  • tulitikkuja

Työohje:

1.Tee väriaineesta ja vedestä laimea liuos. Sekoita väriainetta ja vettä niin, että saat mieleisesi väriyhdistelmän.Kaada neste valitsemaasi jäälyhytmuottiin.

2. Vie jäälyhty ulos jäätymään. Jäälyhty on valmis, kun jää on astian reunoilla noin 1,5 senttimetrin paksuista. Älä anna lyhdyn jäätyä kokonaan, sillä silloin et saa kynttilää lyhdyn sisään.

Pienen lyhdyn voi jäädyttää myös pakastinkaapissa, ja arkkupakastimeen mahtuu tarvittaessa isokin ämpäri. Jäädytysaika vaihtelee nestemäärän ja lämpötilan mukaan. Arkkupakastimen lämpötilassa (- 18 °C) iso jäälyhty on valmis kymmenessä tunnissa. Vastaavasti pakastinkaapissa pieni jäälyhty jäätyy neljässä tunnissa.

3. Tuo valmis jäälyhty astiassaan sisälle ja valele muotin reunoja kuumalla vedellä. Kumoa jäädytysastia varovasti esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla tai pesualtaassa. Tue samalla toisella kädellä lyhtyä, ettei se putoa liian voimakkaasti astiasta. Kopauta jäälyhdyn jääkansi rikki ja kaada neste varovasti pois.

4.Vie lyhty ulos lumihankeen tai palamattomalle alustalle. Laita kynttilä jäälyhtyyn ja sytytä. Voit tehdä samalla myös useampia kynttilöitä pihan koristukseksi.

Muista!

Ympäristöystävällisyys: Käytä väriaineina vain ympäristöystävällisiä aineita, sillä lyhdyn sulaessa väri joutuu maahan.

Työturvallisuus: Pyydä aikuisen apua jäälyhdyn sijoittelussa ja kynttilän sytyttämisessä. Valmis lyhty on turvallisinta sijoittaa ulos lumihankeen. Jos lunta ei ole, sijoita lyhty ehdottomasti palamattomalle alustalle ja vartioi tulta. Varmista myös, ettei jäälyhdyn lähellä ole pensasta tai muuta palavaa materiaalia. Kynttilän liekki on erittäin kuuma, joten ole todella varovainen sen kanssa!Teksti ja suunnittelu: Veera Kallunki ja Saara Kotkaranta