Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Omituinen olomuodonmuutos

Tutkimustupa

“Katso Merirosvo, katso!” Jippo huusi hattu tutisten. “Tein näin hienon lumipallon. Aion laittaa sen kirjahyllyyni viimekesäisen kivikokoelmani viereen.” Jippo selitti innoissaan. Merirsovo näytti empivältä. “Näinköhän se on järkevä idea” Merirosvo toppuutteli Jippoa. Hertta viittoili Merirosvoa sivummalle. “Älä kerro hänelle” Hertta kuiskutti Merirsovon korvaan “Annetaan Jipon itse huomata, mitä lumipallolle tapahtuu kirjahyllyssä”. Jippo lähti kiikuttamaan lumipalloa sisälle.

Hetkisen kulutta sisältä kuului Jipon huuto: kuka on pihistänyt lumipalloni!

Mitä Jipon lumipallolle oli tapahtunut?

Kuva: Jen Collins Flickr Creative Commons

Jipon lumipallo oli tietenkin sulanut sisällä lämpimässä. Nyt pääset tutkimaan, miten neste muuttaa olomuotoaan kiinteäksi pakkasasteissa.

Tarvikkeet

  • 1 litran minigrip -pussi
  • Pieni minigrip- pussi
  • Suolaa
  • Jäitä (n. 10 jääpalaa)
  • Lusikka
  • Marja- tai hedelmäsurvosta
  • Sokeria
  • Lämpömittari, digitaalinen paistolämpömittari toimii mainiosti tässä tutkimuksessa

Työohje

Mittaa pienempää minigrip -pussiin kolme ruokalusikallista survosta. Sulje pussin suu huolellisesti. Tee havaintoja survoksesta. Miltä se näyttää, kun kääntelet pussia? Miltä se tuntuu puristettaessa? Mittaa survoksen lämpötila ja merkitse se muistiin.

Kaada jäät suurempaan minigrip -pussiin. Mittaa jäiden sekaan neljä ruokalusikallista suolaa. Sulje pussin suu ja ravista pussia muutama kerta niin, että jäät ja suola sekoittuvat. Tee havaintoja: miltä jääpussi tuntuu kädessä? Mittaa jääpala-suola-seoksen lämpötila. Merkitse se muistiin.

Aseta pieni minigrip-pussi ison minigrip -pussin sisällle ja sulje pussin suu.

Laita hansikkaat käteen ja pyörittele pusseja n. 5 minuuttia. Ravistellessa voitte muistella, mitä havaintoja teitte survoksesta ennen asettamista suuren minigrip-pussin sissän. Avaa suurempi pussi ja ota pienempi ulos. Tee havaintoja: Miltä survos tuntuu nyt, miltä se näyttää, kun kääntelet pussia, entä miltä se tuntuu, kun puristat sitä. Huuhtele pieni minigrip -pussi ja maista sisältöä.

Jätä vähän kotitekoista jäätelöäsi pussiin ja anna sen olla huoneen lämmössä hetki.
Mitä voit nyt havaita? Tee ennuste, mitä sulaneelle survokselle käy, kun laitat sen takaisin jään ja suolan sekaan.

Pohdi lopuksi pysyykö aine pohjimmiltaan samana vaikka sen olomuoto muuttuu.

Työturvallisuus

Hansikkaat kannattaa pitää käsissä ravistelun aikana, sillä suolan ja jäämurskan seos on todella kylmää. Työtä ei kannata tehdä laboratoriotiloissa, sillä silloin et voi maistaa tuotostasi.