Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Laavalamppu

Tutkimustupa

Haluaisitko itsellesi laavalampun tai onko sinulla jopa sellainen? Tiedätkö miten se toimii? Kokeile rakentaa oma laavalamppu Jipon kanssa keittiöstä löytyvillä aineksilla!

Kuva: Julia Franco Flickr Creative Commons

Tarvikkeet:
Pullo
Rypsiöljyä
Vettä
Elintarvikeväriä
Poretabletteja

Ohjeet:

  • Täytä noin 3/4 pullosta rypsiöljyllä. Täytä loput pullosta vedellä melkein täyteen. Lisää vielä noin 10 pisaraa elintarvikeväriä.
  • Murenna poretabletti pieniksi palasiksi ja tiputa niitä varovasti pulloon. Seos alkaa nyt kuplia.
  • Odota, että kupliminen loppuu ja laita pulloon lisää poretabletin paloja. Lisää pulloon vähitellen kaikki yhden tabletin palaset ja odota jälleen kuplimisen loppuvan.
  • Laita korkki kiinni ja kääntele pulloa varovasti. Huomaat nyt, kuinka pulloon muodostuu “laavaa”.
  • Voit myös valaista pulloa taskulampulla altapäin hienomman tuloksen saamiseksi.

Miksi näin?

Kuten varmasti tiesitkin, ei vettä ja öljyä voi sekoittaa. Vaikka kuinka ravistaisit pulloa, muodostaa öljy vain pieniä pisaroita eikä muodosta seosta veden kanssa. Lisäksi elintarvikeväri liukenee vain veteen, ja siksi öljy ei värjäydy.

Liikkuva “laava” muodostuu, kun poretabletti reagoi veden kanssa ja muodostuu hiilidioksidia. Hiilidioksikuplat kiinnittyvät vesimolekyyleihin ja kuljettavat niitä öljykerroksen läpi. Kun kuplat poksahtavat, vajoaa värillinen vesi takaisin pullon pohjalle.

Huom!

Älä lämmitä tekemääsi pulloa kuten oikeaa laavalamppua.

Oikeassa laavalampussa lampun sisällä on vahaa. Kun sitä lämmitetään, sen tiheys laskee ja se nousee ylös. Pinnalle päästyään vaha jäähtyy ja sen tiheys kasvaa jälleen, jolloin se uppoaa taas pohjalle.