Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Superkestävät saippuakuplat

Tutkimustupa

Saippuakuplat ovat kauniita välkehtiessään sateenkaaren väreissä ilmavirran vietävänä. Ilo loppuu kuitenkin lyhyeen saippuakalvon repeytyessä pienimmästäkin kosketuksesta tai puhurista. Saippuakuplat ovat silkkaa kemiaa. Siksi Jippo pystyykin opastamaan sinua, kuinka tehdään suuria ja kestäviä kuplia!

Kuva: Rémi Carreiro Flickr Creative Commons

Tarvikkeet

  • Rautalankaa
  • Akkuvettä (Saatavilla esimerkiksi rautakaupoista tai huoltoasemilta) tai tavallista vettä
  • Glyserolia (Saatavilla apteekeista)
  • Astianpesuainetta
  • Siirappia


Mitta astiaan 4 ruokalusikallista vettä. Mittaa sekaan 3 ruokalusikallista astianpesuainetta ja 3 ruokalusikallista glyserolia. Anna seoksen olla hetki.

Taivuta rautalangasta lenkki ja kasta se saippuakuplaliuokseen ja nosta varovasti ylös. Mitä havaitset lenkissä? Puhalla lenkkiin varovasti. Miten lenkin koko vaikuttaa syntyvien kuplien kokoon? Voit punoa rautalankaa yhteen ja taivuttaa niistä paksumman lenkin. Saatko isompia kuplia?

Hyvän saippuakuplantekijän saat myös vanhasta sulkapallomailasta, jonka verkko on poistettu ja varsi taivutettu.

Tee tutkimus!

Lisäämällä liuokseen siirappia, voit saada vieläkin kestävämpiä kuplia. Aloita lisäämällä vain hiukan siirappia esimerkiksi yhden teelusikallisen. Millä määrällä siirappia saat parhaat kuplat? Pohdi, kuinka voisit saada todella suuria kuplia aikaiseksi. Mitä erilaisia esineitä voit käyttää suurien kuplien puhaltamiseen?

Työturvallisuus

Akkuvesi on vaaratonta mutta silti juotavaksi kelpaamatonta lähinnä makunsa vuoksi. Akkuvesi on vettä, josta on puhdistettu siinä tavallisesti olevat ionit pois. Sitä käytetään mm. akuissa, koska se ei johda sähköä. Tästä nimitys akkuvesi.

Glyseroli on alkoholi, joka on myrkytöntä. Ethän kuitenkaan maistele tai haistele mitään kemikaaleja. Glyserolia käytetään mm. ihovoiteissa. Käy kurkistamassa löydätkö voidepurkin tuoteselosteesta glyserolia!

Lue täältä lisää kuplien kemiasta!

Lataa työohjeet tulostettavassa muodossa:

Tiedosto: Superkestävät saippuakuplat.doc
Työohje superkestäviin saippuakupliin doc. muodossa.

Tiedosto: Superkestävät saippuakuplat.pdf
Työohje superkestäviin saippuakupliin pdf. muodossa.