Arkistoitu

Antikytheran-mekanismi

Tiesitkö?

Jipossa alkaa uusi keksinnöt-juttusarja. Joka kuukausi Jiposa kerrottaan jostain mielenkiintoisesta keksinnöstä. Tällä kertaa vuorossa on Antikytheran kone. Mutta mikä ihme sa mahtaa olla?

Kuva: qfwfq78 Flickr advanced search

Antikytheran-mekansimi on muinainen laite, jonka avulla selvitettiin taivaankappaleiden, kuten tähtien, paikkoja. Koneen löysivät kreikkalaiset sukeltajat vuonna 1902 Antikytheran saarelta. Antikytheran-mekanismi oli uponnut laivan mukana noin 80 vuotta ennen ajan laskun alkua eli se on yli 2000 vuotta vanha.

Sukeltajat löysivät aluksesta paljon pronssisia “möykkyjä”. Tutkimuksissa paljastui, että möykyt olivat todennäköisesti kuuluneet laitteeseen, joka koostui 30:stä erilaisesta hammaspyörästä. Hammaspyörä on ratas, jonka avulla pyörivä liike voidaan siirtää akselilta toiselle.

Mekanismin ajateltiin olleen kalenteri, jonka avulla pystytiin selvittämään Kuun ja Auringon paikat. Myöhemmin tutkija Mike Edmunds selvitti, että laitteeseen oli kuulunut jopa 37 hammaspyörää ja sillä oli luultavasti selvitetty myös muiden planeettojen paikkoja. Koneen monimutkaisuutta on verrattu 1800-luvun kellojen toimintatapaan, eli kone aikanaan hyvin edistyksellinen keksintö.

Kuva: qfwfq78 Flickr advanced search

Antikytheran mekansimi oli ensimmäinen mekaaninen “tietokone”, jolla pystyttiin ennustamaan taivaankappaleiden liikkeitä. Lontoon tiedemuseon työntekijä Michael Wright rakennutti alkuperäistä Antikytheran mekanismia vastaavan koneen vuonna 2002. Tutkijoille varmistui, että koneen etupuolella on asteikko, jonka avulla määritellään Auringon ja Kuun asema eläinradalla vuoden jokaisena päivänä. Koneen taustapuolelta löytyivät puolestaan asteikot auringonpimennysten ja kuun vaiheiden laskemiseen.

Vieläkään ei olla aivan varmoja siitä, minkä vuoksi kone on aikoinaan rakennettu. Onko konetta käytetty kenties uskonnollisten juhlien ajankohtien selvittämiseen vai onko se vain ollut jonkun tiedemiehen edistynyt kokeilu?

Lähde: Wikipedia&Tieteen Kuvalehti&BBC News