Arkistoitu

Lunta tupaan! Tiesitkö tämän lumesta?

Tiesitkö?

Olet varmasti monet kerrat leikkinyt lumessa. Olet ehkä huomannut, että joskus lumipallon tai lumiukon rakentaminen on helpompaa kuin toisinaan. Ehkä olet myös huomannut, että joskus lumi narskuu hyvinkin voimakkaasti kenkien alla lumessa kävellessä.

Lähellä maapallon napa-alueita ja vuoristoissa, missä ilmasto on talvella riittävän viileä sataa suuri osa vuotuisesta sadannasta lumena. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa jopa puolet vuotuisesta sadannasta on lunta, Etelä-Suomessakin reilu kolmannes.

Lumisade syntyy pilvissä, kun on riittävän kylmä ja niin sanottu alijäähtynyt vesi härmistyy eli muuttuu kaasusta kiinteäksi pilvessä olevien jääkiteiden pinnalle muodostaen kuusikulmaisia lumikiteitä. Pudotessaan pilvessä kohti maata lumikiteet törmäilevät ja takertuvat toisiinsa muodostaen lumihiutaleita. Lumihiutaleet, jotka leijailevat hiljalleen maahan koostuvat siis useista kuusikulmaisista lumikiteistä.

Talven aikana satanut lumi kertyy maahan lumipeitteeksi. Lumipeitteessä on lumen lisäksi ilmaa sekä mahdollisesti vettä tai jäätä. Lumipeitteessä olevan ilman vuoksi sanotaan, että lumi on huokoista. Huokoinen lumi on hyvä lämmöneriste. Lämpötila maanpinnalla lumipeitteen alla saattaa kovilla pakkasilla olla jopa kymmeniä asteita lämpimämpi kuin vallitseva ilman lämpötila lumipeitteen päällä.

Lumipeitteen paksuuteen ja ominaisuuksiin vaikuttavat alueellisesti tuuliolot, maanpinnan muodot ja kasvillisuus. Tuuli saattaa kuljettaa lunta aukeilta paikoilta vaikkapa metsän reunaan tai mäen juurelle paksuiksi kinoksiksi, samaan aikaan aukealla on vain ohut kerros lunta.

Lumesta on haittaa ja hyötyä. Monet kasvit ja eläimet selviävät talven yli nimenomaan lumipeitteen kylmää eristävän vaikutuksen ansiosta. Lumi antaa myös suojan petoeläimiä vastaan. Metsäkanalinnut, kuten metso kaivautuvat kovilla pakkasilla nukkumaan lumeen niin sanottuun kieppiin, jossa ne ovat pakkaselta eristyksissä sekä piilossa petoeläimiltä. Meille ihmisille lumi mahdollistaa mukavat talviharrastukset, kuten hiihdon ja laskettelun, lisäksi lumi tuo valkeutta pitkä talven pimeyden keskelle. Toisaalta lumi vaikeuttaa liikennettä maanteillä ja rautateillä, lisäksi katoille talven aikana kertyvä lumi aiheuttaa sortumavaaran. Erityisesti vuoristoissa, mutta myös Lapin tuntureilla sattuvat lumivyöryt voivat tuhota rakennuksia ja saattavat jopa vaatia ihmishenkiä.

Kuva: Flickr (Creative commons) Via Moi