Arkistoitu

Miksi banaaninkuori ohenee?

Tiesitkö?

Olet ehkä huomannut, että raaka banaani on vihreä ja sen kuori on paksu. Banaanin kypsyessä kuori kuitenkin ohenee. Mistä kyseinen ilmiö johtuu?

Kuva: Fernando Stankuns Flick Creative Commons

Banaanin kuoren vihreän värin saa aikaan lehtivihreä eli klorofylli. Banaanin kypsyessä kuoren lehtivihreä hajoaa ja banaani muuttuu keltaiseksi.

Kuoren ravinteita siirtyy banaanin sisälle ja banaani muuttuu makeammaksi. Banaanin sisäosan sokerit, jotka tekevät banaanista makeamman, ohentavat myös kuorta. Sokeripitoisuutensa takia banaanin ydin imee kuoresta vettä, jolloin kuori ohenee.

Banaanin kuoresta siirtyy siis kemiallisten muutosten kautta ravinteitä ja vettä banaanin ytimeen, jolloin kuori ohenee.

Kemiallisia muutoksia tapahtuu, kun jokin aine ja sen rakenne muuttuvat. Esimerkiksi omenan mädäntyminen on kemiallinen tapahtuma.

Lähde:Tiede-lehti