Arkistoitu

Tiesitkö: Puusta voi valmistaa vaikka mitä!

Tiesitkö?

Anneli tutki puita. Hän päätti selvittää, mitä kaikkea puusta voi valmistaa. Mahdatko sinä tietää, mitä kaikkea puusta voi valmistaa?

Kuva: Ilkka Laukkanen Flickr Creative Commons

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen, kun joku kysyy, mitä puusta voi valmistaa? Kenties taloja, saunoja, huonekaluja tai vaikka majoja? Puuta voi käyttää myös paljon muuhunkin.

Eri puulajit sopivat eri tarkoituksiin. Esimerkiksi kuusesta valmistetaan sellunkeiton avulla paperia. Sellunkeitto tarkoittaa sitä, että pieniksi pilkotut puut sekoitetaan kuumaan veteen, jonka jälkeen keitokseen lisätään kemikaaleja. Lopputuloksena syntyy puuromaista paperimössöä, joka puristetaan ja kuivataan paperiksi.

Harva tietää, että purkassakin on puuta. Purukumeissa käytetään ksylitolia eli koivusokeria ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Ksylitolin käyttö on suomalainen keksintö. Suomessa ollaan kehitelty myös autoa, jossa metalli- ja muoviosio on korvattu puulla. Puinen auto esitellään ensi keväänä Geneven autonäyttelyssä. Hyvä puoli puisessa autossa on se, että puu on uusiutuva luonnonvara. Puuosat pystyy myös kierrättämään.

Männystä on valmistettu entisaikoina jauhoja. Kun ruokaa ei ole ollut riittävästi, männyn nilasta valmistettua pettu-jauhoa käytettiin myös ruonlaitossa.

Keksitkö vielä, mitä kaikkea muuta puusta voisi valmistaa?