Arkistoitu

Tiesitkö: Talvehtivat puut

Tiesitkö?

Syksyn väripaletti on nyt parhaimmillaan, kun lehtivihreä katoaa lehdistä ja lehden muut väriaineet pääsevät estradille. Kirkkaan väriloiston keskellä on kuitenkin muutama puu, joka ei lehtivihreästään luovu.

Lehtipuut, kuten vaahtera ja tammi, luopuvat talveksi lehdistään ja keräävät lehtivihreän runkoon talven varalle, Lehdet eivät nimittäin kestäisi talvea. Kun kaikki lehtivihreä on kerätty talteen, lehtien soluseinämä alkaa pikku hiljaa hajota. Soluseinän hajoaminen johtaa siis lehtien putoamiseen.

Olet ehkä pannut merkille, että useimmat havupuut kuten kuusi ja mänty patsastelevat vihreinä vuoden ympäri. Ne eivät tiputakaan neulasiaan, vaan sulkevat neulasten ilmaraot ja kuivattavat neulasten solukoita, etteivät ne pääse talven tullen jäätymään. Havupuutkin toki pudottavat neulasiaan, mutteivät eivät kaikkia, sillä vain vanhimmat neulaset tippuvat pois.

Siperiassa kasvaa kuitenkin lehtikuusia, jotka pudottavat talvella neulasensa. Lehtikuusi kuuluu havupuihin, mutta sen neulaset ovat pehmeämmät, eivätkä oikein sovellu talvehtimiseen.