Arkistoitu

Miksi sademetsissä on vähän asukkaita?

Kysy Jipolta

kysyy Elisa.

Kuva: Jenny Levine Flickr Creative Commons. Kuva Malesian sademetsästä.

Päiväntasaajan seutuvilla sijaitsevat sademetsät eivät ole mitään helppoa asuinaluetta, kuten varmaan arvasitkin. Ensinnäkin sademetsissä on aivan omanlaisensa ilmasto. Sademetsissä sataa lähes joka päivä ja siellä on kuumaa ja kosteaa. Sademetsän pohjakerroksessa voi myös olla todella pimeää tai vähintään hämärää, sillä puut ovat korkeita ja niiden latvuskerros niin tuuhea että valo ei pääse sademetsän pohjalle niin helposti.

Lisäksi sademetsässä viljely ja kotieläinten pito on vaikeaa. Maaperä on lähes ravinteetonta eli siinä on hankala kasvattaa mitään ja puiden juuret usein niin suuria, että niiden raivaamisessa on todella kova työ. Amazonin sademetsässä elävät heimot raivaavat tilaa viljelyksille kaskeamalla eli polttamalla kasvillisuutta ja puita pieneltä alueelta. Viljely on kuintekin pienimuotoista. Sademetsissä tosin kasvaa luonnostaan monia kasveja ja hedelmiä, joita voi käytätä ihmisravinnoksi.

Pääsyy sademetsissä asujien vähäiselle määrälle lienee siis osittain sademetsissä elämisen haasteellisuus sekä toive sademetsien säilyttämisestä. Jos sademetsissä asuisi paljon ihmisiä, jouduttaisiin raivaamaan paljon tilaa asumuksille ja viljelyspaikoille.

Sademetsiä tuhotaan ja raivataan jo muutenkin, joten ihmisasumisen lisääminen vain pahentaisi sademetsien tilannetta.

Esimerkiksi Amazonin sademetsässä elää kuitenkin noin 67 muusta maailmasta eristyksissä elävää heimokansaa.

Kiitos hyvästä kysymyksestä Elisa!